• EN
  • NL
  • DE
  • Reserveren

    Historie

     

    Geschiedenis

    Het pand waarin Brasserie ver’Koch zich huisvest, Munsterplein 23, is de voormalige woning en het atelier van de vermaarde Roermondse fotograaf Victor Mathieu Koch (1900-1976). Menigeen uit deze stad en verre omgeving vond de weg naar zijn atelier om zichzelf of familie door hem te laten vereeuwigen.

     

    Charles Eyck

    Zijn goede vrienden, kunstenaar Charles Eyck, glazenier Joep Nicolas en dichter Adriaan Roland-Holst bezochten hem hier regelmatig. In Europa, maar ook in andere werelddelen is zijn werk geëxposeerd en bekroond.De eretitel‘Artiste de la Fédération de l’Art Photographique’, hem verleend, benadrukt de hoge mate van artistieke begaafdheid en de officiële erkenning van zijn gave in vakkringen. Ook de stad Roermond eerde Mathieu Koch door hem in 1953 tot ereburger te benoemen. De herinnering aan Mathieu Koch is terug aan zijn geliefde Munsterplein, dat hijzelf ooit omschreef als de ‘sjoonste haof van Remunj’.

     

    Biografie Mathieu Koch

    Het pand waarin Brasserie ver’Koch zich huisvest, Munsterplein 23, is de voormalige woning en het atelier van de vermaarde Roermondse fotograaf Victor Mathieu Koch (1900-1976). Samen met zijn vrouw Fien Schulte, woonde en werkte de ‘photograph d’art’ Mathieu Koch hier van 1936 tot 1976. Mathieu Koch kreeg zowel in ons land alsook in het buitenland veel bekendheid vanwege zijn unieke portretfotografie. Internationale vakmensen omschrijven zijn werk als krachtig en technisch volmaakt. Ze spreken hun vreugde uit over het feit dat ons land een fotograaf als Koch bezit: ‘de stad Roermond mag wel zeer verheugd zijn, deze virtuoos in zijn vak tot haar burgerij te mogen rekenen.’ Menigeen uit deze stad en verre omgeving vond de weg naar zijn atelier om zichzelf of familie door hem te laten vereeuwigen.

     

     

    Etalage

    In zijn etalage waren karakteristieke portretten te bewonderen van bekende personen zoals de Roermondse minister-presidenten Louis Beel en Jo Cals, kardinaal Van Rossum, de schrijver Godfried Bomans, de cabaretier Toon Hermans, burgemeesters en bisschoppen, de Belgische koningskinderen Charlotte-Josephine en Boudewijn en vele anderen.